tisdag 25 november 2008

Principen för ett passivhus

Hur fungerar egentligen ett passivhus och hur skiljer det sig från ett icke-passivhus? Den största skillnaden är isoleringsförmågan på väggar och fönster. KreativaHus Arkitekters eget byggstystem, CTEN väggblock, har ett U-värde på cirka 0,09 W/kvm ºC. Fönster har ett U-värde på mellan 0,6 och 0,9 beroende på typ av fönster. Detta gör att uppvärmningsbehovet är betydligt lägre än man är van vid. Därför har huset inget konventionellt uppvärmningssystem med radiatorer eller golvvärme. Människor och apparater såsom datorer och kylskåp tillgodoser husets värmebehov under årets flesta dagar.


En annan stor energislukare i en bostad är uppvärmning av varmvatten. Med en solfångare på 5 kvadratmeter så värms varmvattnet upp utan annan energikälla under årets varmare månader. Solfångaren är kopplad till en akumulatortank där den genererade värmen lagras och sedan fördelas till varmvattenberedaren. Det går även att koppla en vattenmantlad kamin till akumulatortanken för att värma upp varmvattnet under årets kallare månader när solfångaren inte generar värme.


För ett gott inomhusklimat krävs god ventilation. I de flesta hus sker detta genom ventiler vid fönster där friskluften kommer in och sedan sugs ut i kök och badrum. Nackdelen med detta är att uteluften under årets kallare månader behöver värmas upp till rumstemperatur vilket kräver mer tillförd energi. I våra hus finns ett FTX-aggregat(mekanisk Frånluft-Tilluft-Värmeväxlare) där tilluften värms upp av frånluften. Drygt 80 procent av värmen i frånluften överförs till tilluften som sedan fördelas ut i huset.

Inga kommentarer: